CMS definitie

Met een CMS pakket kunt u een website beheren, zonder dat u zich hoeft te verdiepen in opmaaktalen zoals HTML en CSS. Hierdoor wordt het praktisch voor iedereen mogelijk om een eigen website te beginnen en het beheer van de website te doen door middel van een CMS systeem. Doordat er wordt gewerkt met een controlepaneel zal het beheren van de website niet veel lastiger zijn dan het gebruik van bijvoorbeeld een tekstverwerker zoals MS Word.

Ook wanneer u wel verstand van HTML en CSS heeft biedt een CMS pakket talloze voordelen. In het artikel CMS definitie kunt u daar alles over lezen. Daarbij is het op het moment dat u uw website wilt verkopen aan iemand anders voor diegene interessanter wanneer er een CMS pakket zit inbegrepen. Dit omdat de ander externe expertise zal moeten inhuren wanneer hij of zij geen kennis van HTML en CSS heeft. Dit brengt extra kosten met zich mee voor de koper.

Taken die u met een CMS pakket zult kunnen uitvoeren zijn:

  • het toevoegen, aanpassen en verwijderen van pagina's
  • aanpassingen verrichten aan het navigatiemenu
  • kleuren aanpassen van de website
  • formulieren aanmaken en op de website plaatsen

Realiseert u zich dat het bovenstaande niet zonder meer bij elk CMS pakket mogelijk is. Soms zal er een uitbreiding bovenop het CMS systeem geinstalleerd moeten worden om bijvoorbeeld formulieren te plaatsen. Of om kleuren tot een bepaald detailniveau te kunnen aanpassen.

Daarbij zult u sommige CMS systemen gratis kunnen downloaden, maar zult u moeten betalen voor bepaalde uitbreidingen bovenop het basissysteem. Andere CMS pakketten kosten weer geld, maar zullen bepaalde functionaliteiten weer wel bevatten zonder dat er extra uitbreidingen nodig zijn. Wanneer u een CMS systeem in gebruikt wilt nemen, verdiep u dan in de verschillende pakketten. Er zijn bijvoorbeeld pakketten waarmee u gemakkelijk een website of blog kunt maken, maar die zijn dan minder geschikt voor het bouwen van een webshop. En er zijn pakketten die juist wel bedoeld zijn voor het bouwen van ene webshop en minder interessant voor het maken van een gewone website.